Polityka prywatności

Ochrona prywatności użytkowników serwisów internetowych ma dla nas ogromne znaczenie, dlatego też publikujemy dokument wyjaśniający zasady oraz sposób gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania informacji o użytkownikach serwisów internetowych przez Porsche Inter Auto Polska Sp z o.o. (PIA Polska).

I. Przetwarzanie danych osobowych użytkowników

  1. Dane dotyczące użytkowników serwisów internetowych przetwarzane są przez Porsche Inter Auto Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Połczyńska 118a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców, prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, Wydział XIII Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000108213, kapitał zakładowy w wysokości: 8 837 200 PLN, NIP 646-10-02-655. PIA Polska w odniesieniu do danych osobowych użytkowników jest administratorem danych osobowych w rozumieniu ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
  2. Zbierane przez PIA Polska dane osobowe użytkowników przetwarzane są w sposób zgodny z zakresem udzielonego przez użytkownika zezwolenia lub na podstawie innych ustawowych przesłanek legalizujących przetwarzanie danych. Dane zbierane są przede wszystkim w celu realizacji usług oraz w celach marketingowych, w tym do bezpośredniego marketingu naszych produktów lub usług.
  3. Dane osobowe użytkowników są zbierane wyłącznie za zgodą i wiedzą odwiedzających stronę internetową.
  4. Podobnie jak większość wydawców serwisów internetowych, zbierane są informacje, dotyczące korzystania z serwisów internetowych PIA Polska przez użytkowników. Informacje te wykorzystywane są w celach technicznych, związanych z administracją serwerów naszych serwisów internetowych, jak również w celach statystycznych.
  5. PIA Polska nie przekazuje, nie sprzedaje i nie użycza zgromadzonych danych osobowych użytkowników innym osobom lub instytucjom, chyba, że dzieje się to na żądanie uprawnionych na podstawie prawa organów Państwa na potrzeby prowadzonych przez nie postępowań lub ma na celu realizację zleconych przez PIA Polska akcji marketingowych.

II. Polityka cookies i innych podobnych technologii

  1. W związku z udostępnianiem zawartości serwisów internetowych PIA Polska stosuje tzw. cookies, tj. informacje zapisywane przez serwery na urządzeniu końcowym użytkownika. Serwery mogą odczytać te informacje przy każdorazowym połączeniu się z tego urządzenia końcowego, mogą także używać innych technologii o funkcjach podobnych lub tożsamych z cookies.
  2. Informacje dotyczące cookies mają zastosowanie również do innych podobnych technologii, które mogą być stosowane w ramach naszych serwisów internetowych. Pliki cookies ("ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisów internetowych PIA Polska. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:
    • dostosowania zawartości stron serwisów internetowych do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych,
    • tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
    • utrzymania sesji użytkownika serwisu internetowego,
    • dostarczania użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  4. W ramach naszych serwisów internetowych możemy stosować następujące rodzaje plików cookies:
    • pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach serwisu internetowego wymagających uwierzytelnienia,
    • pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa i wykrycia nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu,
    • umożliwiających zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych serwisu,
    • umożliwiające "zapamiętanie" wybranych przez użytkownika ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.,
    • pliki cookies, umożliwiające dostarczanie użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  5. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika serwisu internetowego.
  6. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Niedokonanie zmiany ustawień w zakresie cookies oznacza, że będą one zamieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika, a tym samym będziemy przechowywać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i uzyskiwać dostęp do tych informacji.
  7. Włączenie opcji blokowania plików cookies nie powoduje braku możliwości czytania lub oglądania treści zamieszczanych w serwisach internetowych PIA Polska z zastrzeżeniem tych, do których dostęp wymaga logowania.
  8. Wyłączenie stosowania cookies może spowodować utrudnienia w korzystaniu z niektórych usług w ramach naszych serwisów internetowych, w szczególności tych wymagających logowania.
  9. Pliki cookies mogą być zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego PIA Polska, a następnie wykorzystywane przez współpracujące z PIA Polska firmy badawcze oraz dostawców aplikacji internetowych i multimedialnych.